Mijn roots

In 1972 werd ik als oudste van vijf kinderen geboren in Montenegro. Mijn vader woonde en werkte toen al twee jaar als gastarbeider in Amsterdam, en vlak na mijn geboorte werden mijn moeder en ik met hem verenigd.

Zoals zoveel gastarbeiders in die tijd, had mijn vader de droom om een aantal jaar in Nederland te werken en met het gespaarde geld met zijn gezin weer terug te keren naar zijn geliefde vaderland. Het leven in het buitenland bleek echter moeilijker en duurder te zijn dan hij ooit kon vermoeden, en daarbij breidde ons gezin al vrij snel uit naar 4 kinderen met de daarbij horende kosten. Van veel sparen was dan ook geen sprake en zo raakte zijn droom steeds meer naar de achtergrond. Mijn ouders begonnen zich te focussen op een langdurig verblijf in Nederland.

Met het loslaten van hun droom en het bijstellen van hun verwachtingen, werd een goede opleiding voor hun kinderen cruciaal. Hiermee konden wij een succesvolle carrière opbouwen en hoefden zij zich geen zorgen te maken over onze toekomst. Naast een goede Nederlandse opleiding, vonden zij het ook belangrijk dat wij niet de verbinding met onze Joegoslavische roots zouden verliezen en ging ik daarom 10 jaar lang elke zaterdag naar de Joegoslavische school.

Na het behalen van mijn VWO-diploma heb ik HBO Personeel en Arbeid gestudeerd en heb ik een mooie (internationale) carrière opgebouwd in het HR-vak. In 2015 kreeg ik een burnout en deze periode dwong mij na te denken of ik nu echt gelukkig werd van mijn werk of dat ik de dromen van mijn ouders aan het najagen was. Ik kwam erachter dat het laatste het geval was en dit leidde -na heel veel wikken en wegen en gevoelens van onzekerheid- tot de beslissing in 2016 om weg te gaan bij mijn toenmalige werkgever. Ik ben zelfstandig ondernemer geworden en kan nu mijn opgedane kennis en (levens)ervaring gebruiken om anderen in hun kracht te zetten. Ik coach als ervaringsdeskundige dan ook graag mensen met een migratie-achtergrond op het gebied van leven en werk, waarbij ik hen help hun afkomst als kracht te zien ipv iets waar zij "last van hebben". Ditzelfde geldt ook voor vrouwen in het algemeen: ik ga uit van verbinding en middels mijn workshops wil ik bewerkstelligen dat een groep vrouwen elkaar bekrachtigen in hun vrouw-zijn en zachtheid voor zichzelf en voor andere vrouwen.

Naast het begeiden van individuen en groepen, help ik ook organisaties met vraagstukken op het gebied van culturele diversiteit en ben ik inzetbaar als interim HR-adviseur.