Mijn roots

In 1972 werd ik als oudste van vijf kinderen geboren in mijn prachtige vaderland, Montenegro, het land van de zwarte bergen. Mijn vader woonde en werkte toen al een paar jaar als gastarbeider in Amsterdam en toen ik twee jaar was volgden mijn moeder en ik hem naar Nederland.

Zoals zoveel gastarbeiders in die tijd, had mijn vader de droom: een aantal jaar in Nederland werken en met het gespaarde geld met zijn gezin weer terugkeren naar zijn geliefde vaderland. Het leven in het buitenland bleek echter moeilijker en duurder te zijn dan hij ooit kon vermoeden, en daarbij breidde ons gezin al vrij snel uit naar 4 kinderen met de daarbij horende kosten. Van veel sparen was dan ook geen sprake en zo raakte zijn droom steeds meer naar de achtergrond. Mijn ouders begonnen zich te focussen op een langdurig verblijf in Nederland.

Met het loslaten van hun droom en het bijstellen van hun verwachtingen, werd een goede opleiding voor hun kinderen cruciaal. Hiermee konden wij een succesvolle carrière opbouwen en hoefden zij zich geen zorgen te maken over onze toekomst. Naast een goede Nederlandse opleiding, vonden zij het ook belangrijk dat wij niet de verbinding met onze Joegoslavische roots zouden verliezen en ging ik daarom 10 jaar lang elke zaterdag naar de Joegoslavische school.

Na het behalen van mijn VWO-diploma heb ik HBO Personeel en Arbeid gestudeerd en heb ik een mooie (internationale) carrière opgebouwd in het HR-vak. In 2015 kreeg ik een burnout en deze periode dwong mij na te denken of ik nu echt gelukkig werd van mijn werk of dat ik de dromen van mijn ouders aan het najagen was. Ik kwam erachter dat het laatste het geval was en dit leidde -na heel veel wikken en wegen en gevoelens van onzekerheid- tot de beslissing in 2016 om weg te gaan bij mijn toenmalige werkgever.

Als zzp-er  begeleid ik nu individuen en groepen op het gebied van leven en werk, waarbij iedereen welkom is. Een extra welkom voor mensen met een migratie-achtergrond, die ik als ervaringsdeskundige help hun afkomst als kracht te zien ipv iets waar zij "last van hebben".